Парламентът изслуша бригаден генерал Венелин Венев, директор на Служба Военно разузнаване“ към

...
Парламентът изслуша бригаден генерал Венелин Венев, директор на Служба Военно разузнаване“ към
Коментари Харесай

От „Възраждане“ попитаха Атанас Атанасов кога ще си подаде оставката

Парламентът изслуша бригаден военачалник Венелин Венев, шеф на Служба „ Военно разузнаване “ към Министерството на защитата, по отношение на изнесена информация в медиите за рекрутиране на разузнавачи в кафене „ Ларгото “ в центъра на София от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по самодейност на ген. Атанас Атанасов с предложение за кариерно повишение на разузнавачите в службата против персонална преданост в интерес на ген. Атанасов. 

След чуването, водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадин попита Атанас Атанасов („ Продължаваме промяната-Демократична България " ) по кое време ще си подаде оставка като депутат, той отговори, че в никакъв случай не го е било боязън от съветската агентура и ще се бори с нея, до момента в който е жив. 

От „ Българска социалистическа партия за България " показаха страдание, че чуването не е било при закрити врата. Бившият министър председател Николай Денков сподели, че е изискал съвещанието да бъде засекретено и сутринта никой не е възразил.

" Коментираното на председателски съвет, с цел да стане факт, би трябвало да бъде препоръчано в зала, изясни заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), ръководеща съвещанието. Информацията, която беше изнесена, беше представена няколко пъти като обществена, тъй че нямаше причина да бъде засекретено съвещанието " , добави тя.

Много комплицирани думички се чуха през днешния ден от тази естрада – веробвки, преодоляване на службата, а в действителност е престъпно действие - обещаваш на едно длъжностно лице, че ще се погрижиш за неговата кариера, в случай че то работи за теб, разяснява Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) в отношение след чуването.

" Ама в тази ситуация го е направил господин Атанас Атанасов. Това нещо не би трябвало да го дебатираме повече изобщо в Народното събрание, прокуратурата да си влиза във функционалностите, основният прокурор да си желае имунитетите и да стартира следствие, тъй като, в случай че това не е закононарушение против републиката, не знам какво е " , уточни Манев. 

Бившият министър председател Николай Денков („ Продължаваме промяната-Демократична България " ) разяснява, че заключението от тази полемика е изцяло ясно.

" За страдание, в този съответен случай Служба „ Военно разузнаване “ беше употребена за политически внушения " , съобщи той.

" Денков уточни, че е получил информацията за случая на 27 март, когато държавното управление е в оставка, дни преди предстояща ротация. С други думи, вместо да се намерения по какъв начин да се свърши работа, е направено всичко допустимо, с цел да може в подобаващ миг да се употребява за политическа приложимост това, което виждаме през днешния ден ", разяснява той.

„ Моята предварителна информация, която си заслужава да се ревизира, е, че в действителност прокуратурата на 27 май е отказала да образува досъдебно произвеждане по съответния случай. Ако това е правилно, тогава всички опорки, които използвахте през днешния ден, че това е състав на закононарушение, че би трябвало да се проверява, че несъмнено ще има някакви доста тежки последици, всичко това изчезва " , съобщи Денков.  

Лидерът на „ Възраждане " Костадин Костадинов разяснява, че става въпрос за едно безпределно закъсняло чуване, което от „ Възраждане " са предложили още на 10 април тази година. Тогава обаче още беше в дейности така наречен сглобка и надлежно ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха своя съдружен сътрудник от ПП-ДБ, точката не влезе в дневния ред, добави той.

Стана ясно от изказването на ген. Венев, че хората, които са пробвани да бъдат вербувани, са дали своите показания и пред полиграф, сподели още Костадинов и попита за какво това не направи и Атанасов. В последна сметка има един финален въпрос, който би трябвало да бъде подложен към този момент към самия Атанасов и той е: „ Атанасов, по кое време ще си подадете оставката? ".

" В подобен случай, в такава обстановка нямате моралното право да сте в този парламент, вие нямате моралните качества да заемате позицията депутат и считам, че вашите гласоподаватели се срамят от това, което сега излиза за вас ", разяснява водачът на „ Възраждане ".

В отговор Атанас Атанасов сподели, че в интервала 2001- 2007 година е бил обвинен и обвиняем по три наказателни каузи и трите, проведени от съветската агентура в България. И по трите каузи бях оневинен на три инстанции, акцентира той.

„ Никога не ме е било боязън от съветската агентура, тъй като вие я представлявате тука, и ще се боря с нея до момента в който съм жив " , съобщи Атанасов. 

Борислав Гуцанов („ Българска социалистическа партия за България " ) изрази страдание, че не е било закрито съвещанието на Народното събрание. Не че се изнесоха кой знае какви данни, свързани с националната сигурност и военното разузнаване, само че това демонстрира какво е равнището на цялата държавност и има ли в действителност държавност в България или сме пред цялостен разпад, разяснява той. Когато приказваме за разузнаване и за военно разузнаване, би трябвало да има цялостна тишина, уточни той. 

Павела Митова („ ИТН " ) означи, че на чуване със подозрения за рекрутиране на чиновници, ген. Атанасов излиза да се пази и разкрива вътрешна връзка в работа „ Военно разузнаване “. Не мога да схвана на какъв фарс сега сме очевидци, разяснява тя. Вие вършиме следващо нарушаване, с цел да отбраните предходното такова, добави Митова.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР